Til dig, som er pårørende til en person i psykisk mistrivsel

Det at være pårørende til personer i psykisk mistrivsel kan ramme alle, med eller uden en specifik diagnose. Vi mennesker gennemgår igennem hele livet forskellige livskriser, stadier, processer og overgange. Her kan du læse mere om din rolle som pårørende, og hvordan du bedst håndterer det at være pårørende

Det at være pårørende

Hvis en af dine nærmeste er i psykisk mistrivsel (også kaldet nærtstående), er det vigtigt, at du er opmærksom på, at du selv er i risikozonen for at blive overbelastet, da du vil opleve, at meget bliver anderledes og du skal forholde dig til mange svære ting. Du kan måske godt holde til det i en periode, men da du er en vigtig person i din nærtståendes liv, skal du gerne kunne holde til at være pårørende i det lange løb.

Livet som pårørende rammer både forældre, søskende, partnere, børn og nære venner, og det er ikke et vilkår, som vi selv vælger – det sker bare. Derfor er du nødt til at forholde dig til den rolle, det er at være pårørende og finde ud af, hvordan du bedst håndterer det i dit liv.

Belastningspymptomer, er du selv i risikozonen?

Som pårørende er man selv i risikozonen for at blive belastet, fordi det er en rolle, som griber voldsomt ind i ens eget liv. Det er vigtigt at være opmærksom på belastningssymptomer, så man kan forebygge at brænde ud. Herunder beskrives nogle symptomer på belastning, som kan komme til udtryk på følgende måder:

·      Svært at huske

·      Svært at holde fokus og træffe beslutninger

·      Handlinger bliver ofte mere kaotiske og impulsive

·      Øget træthed, men svært at finde ro

·      Mere hektisk vejrtrækning

·      Ømmere krop og en følelse af at være fysisk udmattet

·      Øget selvkritik

·      Svært at håndtere vanskelige følelser

·      Irritabilitet

Du er ikke alene

Husk at du ikke skal klare alt alene – det er vigtigt at søge hjælp hos andre i dit netværk, hos professionelle behandlere og /eller organisationer som er specialiserede i pårørendeproblematikken som f.eks. Landsorganisationen Sind eller Bedre Psykiatri landforeningen for pårørende. Gå gerne ind i netværk med andre pårørende, da det giver dig mulighed for at tale med ligesindede, som ved hvilke problemer og følelser der er dagligdag for pårørende.

Har du brug for hjælp?

Er du pårørende og har brug for hjælp til at håndtere alle de svære følelser og tanker på en positiv måde, så kontakt mig.

 

Forrige
Forrige

Din rolle i din nærtståendes recovery-proces

Næste
Næste

De svære følelser er et livsvilkår som pårørende