Vær bevidst om din kommunikation

Sådan bevarer du dialogen

I dialogen er det vigtigt at huske at blive på din egen banehalvdel – forstået på den måde, at du kun kan tale for dig selv. På den måde respekterer du din nærtståendes grænser og dine egne grænser. Brug ”jeg-sprog” fremfor ”du-sprog” og giv udtryk for, hvordan du har det med det, der foregår i samtalen fremfor at kræve at modparten skal mene det samme som dig. Det er ok at være uenige, så kan I nuancere samtalen og finde ud af, hvor I måske nærmer jer hinanden. Brug ikke generaliserende ord som ”altid” og ”aldrig”, men forsøg at nuancere dit sprog og gør dig umage med at se det, I taler om, fra flere vinkler. Husk at spørge ind til det, du ikke forstår og lyt til ende. Tjek om du har forstået det rigtigt ved at opsummere vigtige pointer. Bed gerne om konkrete eksempler og husk at stille spørgsmål med det formål at forstå – ikke at påvirke.

Konflikthåndtering

En konflikt er ofte ubehagelig, og derfor stiger tempoet i en konflikt, så den hurtigere overstås.

Din krop går i alarmberedskab, og det har den konsekvens, at blodet strømmer væk fra hjernen og ud i musklerne.

Det gør dig ude af stand til at tænke, og gør dig i stedet klar til at handle.

At sætte tempoet ned er en forudsætning for at kunne tænke klart og mærke både egne og andres følelser. Hvis du kan mærke, at dit alarmberedskab er gået i gang, og du kan mærke følelserne er ved at stikke af fra dig, så kan det være en god idé at:

·      bede om en pause

·      tale langsommere og lad den anden tale ud

·      trække vejret dybt

·      holde pauser efter dine budskaber

Når vi er i alarmberedskab, går vores automatiske reaktioner udenfor vores bevidsthed i gang. Disse reaktioner er følelsesmæssige og ofte uhensigtsmæssige. Vi har alle vores eget individuelle konfliktmønster, og det er godt givet ud, at blive klar over dit konfliktmønster i pressede situationer, for så er du bedre i stand til at ændre dit uhensigtsmæssige mønster.

 

Forrige
Forrige

Arbejdet med relationen som pårørende